Voordelen van een huis te laten tekenen door een bouwkundig tekenaar

0
499

Bouwkundig tekenaar

Jij wilt toch ook dat een woning bouwkundig gezien goed is? Ga dan niet proberen om zelf een woning te ontwerpen, maar neem een architect of bouwkundig tekenaar in de arm. De kans dat je dan een woning verkrijgt met problemen is dan stukken kleiner, maar gelijk bij eigen ontwerp, heb je wel een huis met precies die indeling die je wilt hebben. Lees over de mogelijkheden.

Er is weleens een krot gebouwd

Het is echt gebeurd, iemand die zijn eigen ontwerp niet liet toetsen door een bouwkundige. Het pand had gelijk vanaf nieuw problemen met optrekkend vocht, en daardoor was het geen pareltje maar een schimmelige kluswoning. Ook het financiƫle voordeel van zelf ontwerpen en bouwen was er niet, want de woning was enkel ruim onder de marktwaarde te verkopen. Deze blunder kun je jezelf besparen door je ontwerp te laten tekenen door een deskundige. Dan krijg je geen woning waar je na twee jaar al muren moet aftimmeren met vochtwerende folie en gipsplaat.

Bestaande objecten verbouwen is populair

Het zal je weleens opgevallen zijn dat iemand een fabriek, of kerk, of molen, heeft verbouwd tot een woning. Hierover zijn immers televisieprogramma’s, en vaak zijn het zeer bijzondere woningen. Opvallend is dat de woningen vaak ook precies die indeling hebben zoals de bewoner het wilt hebben. Vooral bij kerken en fabrieken is dat het geval, bij molens en torens is dat lastiger omdat het ronde gebouwen zijn. Misschien staat er in de buurt nog een kerk of fabriek leeg wat je bewoonbaar kan maken? Mocht je daartoe besluiten, dan is het slim om vooraf je ontwerp te laten toetsen door een bouwkundige, of anders een architect in de arm te nemen. Tijdens de hele bouw of verbouw is dan de architect gelijk opzichter die de kwaliteit in de gaten kan houden.

Misschien is prefab een optie?

Je moet opletten dat je niet opnieuw het wiel loopt uit te vinden als je een woning wilt met een indeling zoals jij die wenst. Bijvoorbeeld, je wilt een woning met een ruim thuiskantoor, en je hebt al in de regio rondgekeken of er niet toevallig een object te koop staat met een praktijkruimte. Dat is niet het geval. Je denkt dus aan, dan maar zelf ontwerpen, een woning met een tussendeur naar de thuiswerkplek. Soms is de oplossing heel eenvoudig. Je hebt een bouwkavel, deze zijn niet overal in het land eenvoudig te vinden, maar jij hebt die al. Op dat stuk grond moet een woning komen precies zoals jij die wilt hebben, en dat kan eenvoudig en snel met een houtskeletbouw woning. Een professioneel ontwerper heeft de woning al ontworpen, en misschien zijn er al wat exemplaren verkocht. Hierdoor wordt het huis beslist geen krot, bouwkundig gezien is het een goede woning. De bouw gaat enorm snel. In een werkplaats maken ze elementen en die worden met vrachtwagens naar de plek gebracht waar de woning moet komen. Met een hijskraan worden de elementen van de vrachtwagen op de goede plek gezet. Je moet rekenen, vanaf het moment dat de werkvloer er is tot onder de kap gaat in een week. De bouw gebeurt dan ook met werkbaar weer, als de bouwers in april beginnen dan woon je in het najaar zoals je wil.