De 5 meest bijzondere glazen gebouwen

0
522

Als je aan de meest bijzondere gebouwen ter wereld denkt, denk je misschien meteen aan historische monumenten zoals de Taj Mahal of de Eiffeltoren, maar dat is niet altijd het geval! Enkele van de mooiste architectuur ter wereld heeft ook glas als het belangrijkste bouwmateriaal, en we hebben onze lijst samengesteld met de vijf meest spectaculair ontworpen glazen gebouwen op aarde. Deze opvallende structuren zijn ware kunstwerken en inspiratie voor architecten over de hele wereld!

5. 30 ST MARY AXE

Met zijn spitse torenspits die een hoogte van 180 meter bereikt, is 30 St Mary Axe een van de beroemdste gebouwen van Londen. Ontworpen door Norman Foster, werd 30 St Mary Axe voltooid in 2004 en staat officieel bekend als The Gherkin (de augurk) vanwege zijn vorm.

Het bevindt zich op een drukke locatie op de hoek van de stad en biedt een spectaculair uitzicht over Londen vanaf het glazen luchtdek op de 31e verdieping. Deze driehoekige wolkenkrabber is sinds de eerste aankondiging een van de gevierdste gebouwen van Londen. Met meer dan 300 glazen panelen die de vloerplaten en het toppunt vormen, is er een dappere man of vrouw voor nodig om het schoon te maken! Dat weerhoudt sommige waaghalzen er echter niet van om hun geluk te beproeven…

4. DE BOTANISCHE TUIN VAN CURITIBA

De Botanische Tuin van Curitiba is een geweldige plek voor zowel toeristen als de inwoners van de stad. Het is een bijzonder glazen gebouw omdat het niet alleen het erfgoed van het gebied en zijn ecosysteem bewaart maar ook zijn natuurlijke schoonheid, terwijl het zichzelf tot een openbare ruimte maakt waar iedereen van kan genieten.

De kassen staan ​​vol met tropische planten en palmen – een zeldzaam iets om te zien in het droge klimaat van Brazilië, evenals andere prachtige soorten die alleen daar groeien. De ruimtes omvatten buitentuinen, buitenterrassen en een ongelooflijke verscheidenheid aan lokale fauna. Er is ook een reeks moderne gebouwen met laboratoria op het terrein, waar het hele jaar door wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt om de biodiversiteit van Brazilië te helpen beschermen.

3. The Shard

The Shard is een wolkenkrabber van 95 verdiepingen die op de Londense Southbank staat, tegenover London Bridge. Het is niet alleen een van Europa’s hoogste gebouwen; het is ook een van de zichtbaarste. Op een heldere dag is het zelfs vanaf meer dan 50 kilometer afstand te zien.

De Shard is zo uniek dat de liftknoppen digitale illustraties weergeven in plaats van cijfers. De glinsterende glazen gevels zijn gemaakt met 12 miljoen stukjes glas en geen twee ruiten zijn hetzelfde. Het gebouw heeft sinds de opening in 2013 bijna 700 miljoen euro aan vastgoedinvesteringen aangetrokken en het werd genomineerd voor de status van cultureel erfgoed van de Europese Unie om de iconische façade te beschermen.

2. HET HOOFDKANTOOR VAN DE BASKISCHE GEZONDHEIDSAFDELING

Het zeven verdiepingen tellende hoofdkantoor van de gezondheidsafdeling is een klassiek voorbeeld van modernisme met het gebruik van helder glas en heldere kleuren. De opvallende roze gevel en ronde toren zijn vooral ’s nachts indrukwekkend, terwijl een grote waterpartij bijdraagt ​​aan zijn aantrekkingskracht als cultureel monument.

Het gebouw heeft meerdere prijzen gewonnen voor zowel ontwerp als duurzaamheid en wordt niet alleen beschouwd als een van de iconischte gebouwen van Bilbao, maar ook als een van de beroemdste architectuurstukken van Spanje. Het is vermeldenswaard dat het is ontworpen door Santiago Calatrava, die misschien het best bekend staat om zijn buitengewone bruggen in heel Europa.

1. W BARCELONA HOTEL

De glazen wanden van het W Barcelona Hotel bieden gasten een ongeëvenaard uitzicht op het stadsbeeld van Barcelona, ​​de Middellandse Zeekust en de bergen. Je kunt zowel de Sagrada Familia als Casa Batllo zien tijdens je verblijf in W, dat is ontworpen door de beroemde architect Ricardo Bofill. Hij staat bekend om zijn gebouw-in-gebouw-concept. Deze glazen structuur bevindt zich in L’Eixample, waardoor het een van de centraalste buurten van Barcelona is.