Kan ik zelf een draagmuur verwijderen?

0
1116
muur verwijderen

Een Draagmuur verwijderen kan je niet zelf, tenzij je de kennis hebt om een draagmuur te slopen. Als je een draagmuur verwijdert zal de constructie er omheen ondersteund moeten worden. Indien dit niet gebeurd is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de muren of nog erger. De gehele constructie stort in. Wanneer je zelf geen vakman bent, is het dus verstandig om er eentje in te schakelen. Daarnaast komen er nog veel meer zaken kijken bij het verwijderen van een draagmuur. Het kan namelijk zo zijn dat je een vergunning nodig hebt om de dragende muur te verwijderen.

Stappenplan om een draagmuur te verwijderen

Het verwijderen van een draagmuur zonder enige kennis is dus niet verstandig. Het biedt namelijk ondersteuning aan de bovenliggende muren of verdiepingen. Er kan dus niet zomaar gesloopt worden. Allereerst moet je een draagmuur kunnen herkennen. Deze muur is minimaal 20 centimeter dik, klinkt niet hol en heeft een aparte markering op de bouwtekening. Verder kan het zomaar zijn dat jij een vergunning nodig hebt om de muur te verwijderen. Het aanvragen van een vergunning neemt zo’n 14 weken in beslag. Dit zijn alle stappen die nodig zijn om een draagmuur te verwijderen.

  • Herken een draagmuur
  • Controleer of jij een vergunning nodig hebt om de muur te slopen
  • Een vergunningsaanvraag kan tot maximaal 14 weken duren
  • Indien jij geen bouwtekening hebt, vraag deze dan aan
  • Laat berekeningen uitvoeren voor het doorbreken van een draagmuur
  • Maak een stempelplan voor het doorbreken van de muur
  • Schakel een professional in voor het verwijderen van de draagmuur

Een stempelplan maken

Wat is een stempelplan? Stempels zijn de palen die de dragende constructie gaan ondersteunen wanneer je een draagmuur gaat verwijderen. Het plan bevat dus een uitgebreide analyse van hoeveel en waar te plaatsen stempels. Het maken van een stempelplan is de verantwoordelijkheid van de aannemer. De verantwoordelijkheid van de verbouwing ligt bij jou. Communiceer daarom altijd met de aannemer over het stempelplan.

Schakel een professional in

Er komt dus veel kijken bij het verwijderen van een draagmuur. Het uitbesteden van het verwijderen van een draagmuur kent een hoog prijskaartje. Echter is het wel verstandig om dit uit te besteden. Wanneer jij zelf een poging gaat doen, kan het zomaar zijn dat het prijskaartje nog veel verder op gaat lopen wanneer er schade aan de bestaande constructies. Ook het maken van een bouwtekening, constructietekening en een stempelplan vraagt om veel kennis. Wil je een draagmuur verwijderen? Schakel dan een vakman in van DeBetonboorder.nl.