Energie besparen door dakisolatie

0
1077
Depositphotos_289999036_S

De energieprijzen blijven maar stijgen en met een schuin oog kijk je alvast naar de aankomende winter, want dan gaat de verwarming weer aan en wordt je energierekening nog hoger. Gelukkig, ben je er nu op tijd bij om alvast actie te ondernemen voor de winter. Hoe? Door je dak te isoleren bijvoorbeeld.

Waarom moet je je dak isoleren?

Een dakisolatie zorgt ervoor dat je veel energie en dus geld bespaart. Je besparing op jaarbasis loopt op tot honderden euro’s, terwijl je maar eenmalig hoeft te investeren in de isolatiekosten. Je hebt dus jarenlang plezier van jouw keuze om nu je dak te isoleren.

De overheid motiveert huiseigenaren om hun huis beter te isoleren, daarom is er een landelijke subsidie beschikbaar waarbij je tot wel 30% van de kosten terugkrijgt. Hiervoor moet je wel een officiële professional inschakelen, je hebt dus een geregistreerde dakdekker nodig om het werk uit te voeren.

Schuin dak isoleren

Als je een schuin dak wilt isoleren, heb je verschillende mogelijkheden. De gemakkelijkste manier om dakisolatie aan te brengen, is door de binnenkant van je dak te isoleren. Je bevestigt hierbij glaswol aan de binnenkant van je dak en dekt deze vervolgens af met gipsplaten. Zo is de binnenkant van je dak netjes afgewerkt, maar heb je wel optimale isolatie. Het voordeel van deze vorm van isolatie, is dat je het prima zelf kunt uitvoeren. Vind je dat lastig? Dan kun je een dakdekker inschakelen om jouw dak van binnen te isoleren.

Renovatie

Wil je niet alleen je dak isoleren, maar moet je ook de dakpannen vervangen? Dan is dit het perfecte moment om je dak van buiten te isoleren. Voor deze klus heb je een dakdekker nodig. Deze legt isolatiemateriaal op het dakbeschot en plaats daaroverheen weer een nieuwe set dakpannen. Zo is je dak tijdens de renovatie optimaal geïsoleerd.

Isolatie spuiten

Zijn jouw dakpannen nog in goede staat, maar wil je toch de buitenkant van je dak isoleren? Dan kun je ook isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten, bijvoorbeeld purschuim. Zo bespaar je alsnog op je energiekosten, zonder een complete renovatie.

Plat dak isoleren

Een plat dak kan het beste geïsoleerd worden als er een complete dakrenovatie plaatsvindt. Een professionele dakdekker kan dan eerst isolatieplaten leggen, daar waterdicht materiaal op aanbrengen en vervolgens je dak opnieuw bedekken met dakleer. Is jouw platte dak nog in een goede staat? Dan kun je ook op de dakbedekking isoleren. Er worden dan isolatieplaten op de dakbedekking gelegd. Om ervoor te zorgen dat de isolatieplaten goed blijven liggen, wordt er gebruik gemaakt van grind of tegels. Deze vorm van isolatie is minder efficiënt dan isolatiemateriaal onder de dakbedekking. Daarom geven wij de voorkeur aan isolatie onder de dakbedekking.