Ontdek de voordelen van een witte dakcoating

0
967
wit dak

Wat is witte dakcoating, wat kun je er allemaal mee en wat zijn de voordelen? Maar weinig mensen realiseren zich het belang en de voordelen van het aanbrengen van coating op het dak. Daarom gaan we daar hier in dit blogartikel op in.

Wat is witte dakcoating?

Een witte dakcoating is, zoals de naam al suggereert, een wit gekleurde coating die je aanbrengt op een plat, bitumen dak. De coating functioneert als het ware als een vloeibaar membraan en beschermt het dak onder andere tegen vuil en vocht. Daarnaast is de coating vloeibaar, waardoor je ‘m relatief eenvoudig zelf kunt aanbrengen. Een witte dakcoating wordt door velen gezien als een effectieve, betaalbare en gemakkelijke manier om een verouderd bitumen dak te renoveren en future proof te maken.

Wat zijn de voordelen?

Alle voordelen van een vloeibare, witkleurige dakcoating op een rij:

  • bescherming tegen vocht en vuil: een coating zorgt ervoor dat het (platte) dak weer bestand is tegen vocht en vuil, iets wat op zijn beurt de levensduur van het dak verlengt.
  • lagere energierekening: een lagere energierekening door een dakcoating? Jazeker! een wit gekleurde dakcoating reflecteert namelijk warmte en UV-straling, waardoor het dak nooit warmer wordt dan 40 graden. De airco of ventilator zijn dus niet meer nodig.
  • goedkope dakrenovatie: denk je aan een dakrenovatie, dan denk je al snel aan een dure ingreep waarbij honderden of duizenden euro’s komen kijken. Dit terwijl je met een dergelijke coating op effectieve en betaalbare wijze je platte, bitumen dak nieuw leven inblaast.
  • eenvoudig aan te brengen: de witte dakcoating kun je gemakkelijk zelf aanbrengen, iets wat een hoop geld scheelt.

Aanbrengen doe je zo

Zoals reeds benadrukt is het gemak van aanbrengen één van de grote voordelen van siliconen witte dakcoating. Toch moet je dit wel op de juiste wijze doen. Eerst reinig je de ondergrond – het platte dak – met een hogedrukreiniger met minimaal 125 bar. Vervolgens versterk je eventuele beschadigingen met een Geotex vlies (verkrijgbaar op bijvoorbeeld platdakherstel.nl). Daarna is het zaak om de coating aan te brengen. Roer eerst de coating door en breng vervolgens de coating aan op het dak. De coating moet ongeveer 0,8 millimeter dik zijn – dit meet je zelf op met de doorgaans meegeleverde laagdiktemeter. Laat vervolgens 4 à 5 uur (afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid) drogen.

Vergeet het onderhoud niet!

Natuurlijk moet ook het onderhoud niet vergeten worden. Controleer minimaal 2 keer per jaar het platte dak en de witte dakcoating. Daarnaast moet de coating voor optimale werking regelmatig gereinigd worden. Doe dit met een zachte borstel en water en absoluut niet met een hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen.