Wat je kunt doen als je last hebt van blaffende honden

0
422

Honden zijn leuk! Ze zijn speels, lief en ze kunnen je enorm verliefd aankijken als ze een koekje willen. Maar honden kunnen ook echt een hoofdpijndossier zijn. Zeker voor mensen die misschien wel dag en nacht wakker liggen van blaffende honden van de buren. Overlast blaffende hond is een serieus probleem, maar je kunt er wel het één en ander tegen doen. In dit blog geven wij een aantal handige tips hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wat is overlast blaffende hond?

Geluidsoverlast door geblaf is pas echt geluidsoverlast als het dag en nacht doorgaat en het geluid een onacceptabel niveau evenaart of overschrijdt. Anders is er feitelijk niet zoveel aan te doen. Blaffen hoort er nu eenmaal bij en je kunt het beestje moeilijk muilkorven, omdat de buren ‘s middags een uiltje willen knappen. Dat neemt niet weg dat een blaffende hond het woonplezier kan beïnvloeden en dat je bepaalde plekken, zoals het balkon of de tuin vermijdt. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

Knoop een gesprek aan

Bespreek het probleem met de buren, want wellicht hebben ze geen idee dat hun hond blaft als ze van huis zijn. Door deze informatie te delen kan de eigenaar van de boosdoener al zelf invullen wat hij er tegen kan doen. Bijvoorbeeld een oppas regelen of de hond ergens onderbrengen als hij aan het werk moet. Of je kunt samen kijken naar andere oplossing. Bijvoorbeeld als de hond vaak in de tuin ligt. Vraag dan vriendelijk of het beestje niet iets vaker naar binnen mag.

Een serieus probleem

Maar je kunt zelf ook wel het één en ander doen om het geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Of dat nu het geblaf van de hond van de buren is of dat je jezelf stoort aan het verkeer dat over de weg rijdt. Geluidsoverlast kan een serieus probleem zijn. Sterker nog; Geluidsoverlast kan zelfs schade toebrengen aan de gezondheid! Van milde en minder ernstige klachten tot aan serieuze problemen, zoals oververmoeidheid, stress en hartproblemen. Daarnaast is het een feit dat geluidsoverlast feitelijk jouw probleem is en niet zozeer dat van je buren. Hoewel, zij zich wel aan bepaalde regels moeten houden en anderen niet overmatig tot last mogen zijn.

Meer oplossingen

Om geluidsoverlast tegen te gaan kun je een gesprek aangaan met de buren, via een wijkagent of een verhuurder iemand bewegen tot het oplossen van het probleem of je kunt zelf in je huis de nodige maatregelen nemen om minder last te hebben van hard geluid. Door bijvoorbeeld je huis goed te laten isoleren. Of laat dubbelglas installeren. Dat heeft ook nog als voordeel dat je geld kunt besparen op je energierekening, want met dubbelglas hoef je veel minder te stoken, omdat de warmte dan langer in huis blijft hangen. Zo sla je dus feitelijk twee vliegen in één klap. Uiteraard is het dan wel verstandig om een expert in te schakelen. Die goed kan inschatten wat er voor nodig is om het geluidsoverlast tot een minimum te beperken.