Wat zijn de NEN 1010 keuringen en inspecties?

0
552

De NEN 1010 keuring staat voor veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties en wordt gebruikt om de veiligheid van installaties te waarborgen. Deze keuringen en inspecties worden gedaan door bedrijven gespecialiseerd in elektrotechniek. De NEN 1010 richtlijnen worden aangehouden voor het ontwerpen en aanleggen van nieuwe installaties en keuringen kunnen worden uitgevoerd na CCTV installeren. 

Redenen om een NEN 1010 keuring te laten doen

In het geval dat er een keuring wordt gedaan en de installatie is in orde kan deze zonder aanpassingen veilig worden gebruikt. Wanneer er tijdens een keuring daarentegen blijkt dat een installatie niet meer aan de richtlijnen voldoet kunnen er aanbevelingen worden gedaan of in het uiterste geval verplichtingen worden opgelegd om deze te verbeteringen.  

De NEN 1010 keuring is officieel geen wet waaraan je moet voldoen maar het is toch belangrijk om NEN 1010 keuringen te laten doen. Het is namelijk zo dat je na CCTV installeren niet altijd zeker weet of deze aan alle huidige veiligheids afspraken voldoet. Zeker bij een oudere installatie kan het zo zijn dat de afspraken sinds de installatie zijn veranderd en dat er nu andere veiligheidseisen worden gesteld. 

Dit betekent dat de situatie nu niet meer zo veilig is en dat dit zou moeten worden aangepast. Wanneer je hier niet van op de hoogte bent kan dit dus voor onveilige situaties zorgen. Een afspraak voor een NEN 1010 keuring bij een gespecialiseerd bedrijf is daarnaast zo gemaakt.  

De NEN 3140 keuringen 

Naast de NEN 1010 keuring kunnen er ook NEN 3140 keuringen worden gedaan, deze NEN 3140 keuring zijn van toepassing op installaties die al eerder zijn aangelegd. Waar de NEN 1010 keuringen van toepassing zijn voor CCTV installeren en het ontwerpen hiervan zijn de NEN 3140 richtlijnen juist meer gericht op het gebruik van al geïnstalleerde installaties.

Welke richtlijnen er van kracht zijn en dus welk soort inspectie er moet worden uitgevoerd hangt af van welke richtlijnen er op het moment van installatie golden. Wanneer je een keuring wilt laten uitvoeren maar je weet niet welke keuring dit zou moeten zijn kun je het beste contact opnemen met een van de bedrijven die deze inspecties uitvoeren.