De voor- en nadelen van een glazen tafel

0
1394

Tijdloos en elegant

Met een glazen eet-, salon- of bijzettafel heb bijna altijd een meubelstuk die past in elk modern interieur thema. Het voegt een eigentijdse elegantie en formaliteit toe die bij het inrichten makkelijk valt te combineren. Je kunt glas combineren met hout, leer, hoogglans, chroom en andere glazen meubelen om een uitgebalanceerde look te creëren. Fabrikanten bieden verschillende tinten glas aan, om het de klant nog makkelijker te maken de gewenste schaduw te vinden.

Een glazen tafel is altijd een ‘eyecatcher’

Heb je een mooie glazen tafel in huis, dan heb je geïnvesteerd in aantrekkingskracht. Glas accentueert namelijk de kleur, het ontwerp en de schoonheid van het basismateriaal (metaal of hout), waardoor het interieur in zijn geheel versterkt wordt. Door zijn transparantie zal glas nooit de charme van een kamer in de schaduw zetten. Wanneer gekozen is voor het juiste glas in combinatie met mooie eetkamerstoelen, zal het geheel als eetkamerset volledig zichtbaar zijn.

Elk model is mogelijk

Glazen tafels zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen en stijlen in vergelijking met andere tafelmaterialen. Vaak worden basismaterialen gebruikt zoals: smeedijzer, riet(rotan), chroom of hout. Glas hoeft niet altijd kleurloos en helder te zijn. Het is verkrijgbaar als mat- of in rookglas en bovendien kan glas praktisch in elk gewenste vorm worden gesneden. Zo kun je altijd een glazen tafelblad op maat krijgen die voldoet aan je wensen en voorkeuren.

Ruimtelijk effect

Luminescentie glas staat bekend om zijn transparantie en de manier waarop het licht in een ruimte verdeeld. Het fleurt een kamer direct op en geeft de ruimte een lichtere sfeer. Als je een kleine eetkamer hebt die niet voldoende natuurlijk licht ontvangt, kan een glazen tafel een geweldige toevoeging zijn, omdat het de ruimte groter en breder uit laat zien.

Makkelijk te reinigen

Een glazen tafel is eenvoudig in onderhoud en makkelijk schoon te maken. Veeg het regelmatig af met een vochtige doek om het er mooi uit te laten zien en om in goede conditie te houden. Glas is wat dat betreft makkelijker schoon te maken dan hout. Er zijn genaden waar etensresten of gemorste vloeistoffen tussen kunnen gaan zitten. Een simpele veegbeweging is voldoende om de gemorste rommel op te ruimen. Glas kan ook niet bezoedelen of vervagen na verloop van tijd, dus je hebt geen poetsmiddel nodig om de oorspronkelijke glans te behouden.

Er kleven ook nadelen aan glas

Glazen tafelbladen kunnen duur zijn, dit is afhankelijk van het type glas dat wordt gebruikt. Bewerkt of gehard glas is duurder, omdat het van hoge kwaliteit is. Hedendaagse stijlen en ontwerpen maken glas duur, omdat de duplicatie ervan minimaal is. Daar komt nog bij dat gehard glas meer kost, maar een uitstekende keuze is, omdat het chemisch en thermisch is geformuleerd om breuk te voorkomen. Dit, maakt het in combinatie van eigentijdse ontwerpen en stijlen duurder dan tafels die van andere materialen zijn gemaakt.

Breekbaarheid

Kwetsbaarheid is wel een van de grootste nadelen van glas. Eenmaal een beschadigde oppervlak is deze bijna niet als nieuw meer terug te krijgen. Je moet daarom altijd alert zijn om krassen te voorkomen. Glas is behoorlijk stevig, maar niet te vergelijken met ijzer of hout. Laat er nooit iets zwaars op vallen en zet er nooit zomaar een hete ovenschaal voor tijdens het eten gaan.

Regelmatig reinigen

Een glazen tafel verplicht je tot regelmatig reinigen. Glas is nu eenmaal gevoelig voor stof, vingers, vegen, kruimels en gemorste vlekken. Wanneer een glasplaat niet ‘spik en span’ is, doet dat afbreuk aan zijn schoonheid. Al zijn het maar een paar kruimeltjes, het valt gelijk op bij een glasplaat. Gebruik altijd placemats en onderzetters om vlekken te voorkomen. De tafel afnemen met een vaatdoek alleen is niet voldoen, gebruik om vlekken en strepen te verwijderen altijd een microvezeldoekje(spiegeldoek).