De stenen buitenkeuken: een aanwinst voor je huis!

0
623

Langzaam maar zeker is het een steeds populairder geworden verschijnsel in Nederland: als er een feestje gevierd moet worden, steken we namelijk massaal de barbecue aan en gebruiken we de tuin als een waar evenementen terrein om de gasten te ontvangen en te verwennen. Voor de gelukkigen onder ons die in het bezit zijn van een huis met daarbij een ruime tuin, zijn er oneindig veel mogelijkheden om de tuin van alle gemakken te voorzien. Want eigenlijk willen we de met een party gepaard gaande rommel liever niet in huis. Daarom is het hebben van een compleet ingerichte buitenkeuken met gas, water en elektra aan boord een droomwens van velen. En er zijn talloze mogelijkheden om die wens in vervulling te laten gaan; van een eenvoudige zelfbouw houten keuken tot en met een luxe uitgevoerde stenen buitenkeuken die men door een aannemer heeft laten (aan)bouwen.

De inrichting van een buitenkeuken bestaat, net als een keuken binnenshuis, meestal uit een aantal vaste elementen; een spoelbak met warm en koud water voorziening, een aanrechtblad, voldoende kastruimte en natuurlijk als het centrale punt van de buitenkeuken: de barbecue. Deze is in heel veel varianten verkrijgbaar en het is belangrijk dat je je bij de aankoop ervan goed laat adviseren. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld voldoende geduld om aan slow cooking te doen op de tegenwoordig mateloos populaire GreenEgg. En er blijven altijd liefhebbers die zweren bij het gebruik van een hout gestookte barbecue omdat dit de smaak alleen maar ten goede zou komen. Voor de luie buiten kok zijn er de gasbarbecues: deze zijn van alle gemakken voorzien zoals een grill met braadspit, met wokbrander of zonder: alles is mogelijk.

Natuurlijk is het wel belangrijk om voor de bouw van een stenen buitenkeuken een goede aannemer in de arm te nemen die verstand van zaken heeft en die op basis daarvan de juiste adviezen kan geven. Oriƫnteer je daarom vooraf goed en vergelijk ook een aantal aanbieders om ze te kunnen beoordelen op prijs en aangeboden kwaliteit. Het bouwen van stenen buitenkeukens is een specialisme dat lang niet alle aannemers voldoende beheersen. Denk bijvoorbeeld aan de aanvoer van water en elektriciteit; vaak moet dit gebeuren vanuit het huis en daarom is het belangrijk dat de aannemer de bouwtekeningen goed kan lezen en daarnaar kan handelen. Vergeet daarnaast ok de afvoer niet, want om die aan te sluiten op het riool is geen sinecure en vereist kennis en kunde van een specialist. Succes bij de zoektocht!