In de bouw kun je het zo gek niet bedenken of er is eigenlijk wel een soort folie voor. Deze verschillende soorten folie scharen we onder de noemer bouwfolie. Het product wordt in veel gevallen gebruikt als beschermingsmateriaal tijdens een verbouwing Je hebt echter ook speciale bouwfolie met dampremmende eigenschappen, maar ook een speciaal product dat juist weer waterdamp doorlaat. Maar welke folie gebruik je waar én wanneer?
Bouwfolie: een veelzijdig product
Veel bedrijven en particulieren maken tijdens de bouw van hun huis of een verbouwing, gebruik van een bouwfolie. En niet zonder reden! Bouwfolie is namelijk een uiterst veelzijdig product. Zo kun je een standaard PE-folie voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Zo wordt het product veel gebruikt tijdens een verbouwing om vloeren te beschermen tegen bouwpuin, stof en vuil. Ook kun je zo’n bouwfolie prima gebruiken om je vloer te beschermen tijdens een schilderklus. Sommige bouwbedrijven gebruiken daarbij dit product als tijdelijke beglazing in de open-bouwfase. Daarnaast worden de dikkere varianten gebruikt om bouwmaterialen waterdicht mee af te schermen.
Dampremmende folie bij de bouw van een huis
Naast de standaard PE-folies, zijn er ook zeer specialistische bouwfolies. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het storten van betonvloeren, maar ook voor de isolatie van wanden en daken. Zo wordt dampremmende folie gebruikt in gevel- en dakconstructies. Deze folie beschermt het isolatiemateriaal en houten constructies tegen optrekkend vocht, waardoor het schimmelvorming en houtrot voorkomt. Dampremmende folie is vooral erg handig bij vertrekken waar het erg vochtig kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een sauna of een badkamer. Een mooi bonuspuntje? Dampremmende folie werkt ook nog eens isolerend! Handig of niet?
Bouwfolie bij de bouw van een huis
Nu denk je misschien: weet je wat, ik stop mijn hele huis vol met dampremmende folie om zo houtrot en schimmelvorming te voorkomen. Maar wat doe je dan tegen vocht dat al in de constructie of het isolatiemateriaal zit? Hiervoor maak je gebruik van een dampdoorlatende bouwfolie. Deze bouwfolie plaats je aan de koude kant van het dak of de gevel. Het product bevat kleine microperforaties, waardoor waterdamp in de constructie naar buiten kan trekken. Van de buitenkant is het product echter waterdicht. Zo kan vocht wel van buiten naar binnen, maar niet van binnen naar buiten. Dit product wordt tegenwoordig veel gebruikt bij open gevelconstructies.
Duurzaam omgaan met bouwfolie
Doordat bouwfolie doorgaans gemaakt is van plastic, is het belangrijk om bij de aanschaf hiervan duurzame keuzes te maken. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor je dat je niet teveel materiaal aanschaft en kies voor duurzaam materiaal. Zo zijn er veel bouwfolies op de markt die zijn gemaakt van regeneraat plastic. Hierbij is het plastic dat gebruikt wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Een duurzame oplossing dus. De transparante folies van regeneraat plastic zijn hierdoor niet geheel transparant, maar wat grauw van kleur.