Bouwpuin opruimen met puinzakken

0
569

Tijdens iedere verbouwing en op iedere bouwplaats kom je ze eigenlijk wel tegen: puinzakken. Met zo’n handige zak voor puin, kun je makkelijk en snel kleine hoeveelheden bouwpuin afvoeren. Maar wat voor puinzakken heb je nou eigenlijk nodig? En wat voor puinzakken zijn er eigenlijk allemaal? Geen nood. We zullen in dit artikel zoveel mogelijk vragen die je hebt beantwoorden.

Waarom zou je puinzakken gebruiken?

Met een verbouwing, of de bouw van een huis, krijg je vaak te maken met kleine hoeveelheden sloopafval. Denk bijvoorbeeld aan hout, bakstenen en kapotte gipsplaten. In veel gevallen is het niet nodig om meteen een complete bouwafvalcontainer hiervoor neer te laten zetten. Dit is relatief duur, neemt veel ruimte in en is eigenlijk gewoonweg overkill. Bij kleine hoeveelheden bouwpuin kun je daarom beter kiezen voor puinzakken. Met een puinzak kun je het bouwafval direct op de plek waar je aan het werk bent verzamelen. Vervolgens kun je het puin ook snel en efficiënt afvoeren. Reuzehandig dus, zo’n puinzak!

Welke puinzakken zijn er allemaal?

Vroeger kon je vooral puinzakken van jute kopen. Hoewel dit product nog steeds op de markt te verkrijgen is, kiest men tegenwoordig veelal voor ander materiaal. Zo heb je tegenwoordig plastic puinzakken. Deze enorm sterke plastic zakken zijn zeker wel 100 micron dik. Hierdoor zijn ze ideaal om zwaar puin mee af te voeren. Een groot voordeel van de plastic variant, is dat ze waterdicht zijn. Hierdoor kan bepaald afval, zoals glaswol, niet veel water opnemen als het buiten in de regen staat. Een ander voordeel is dat je de zakken luchtdicht kan verpakken. Dit is zeer handig met stoffig puin.

Het voordeel van polypropyleen puinzakken

Een nadeel van plastic puinzakken, is dat ze kunnen uitscheuren. En dat is natuurlijk iets wat we eigenlijk niet willen. Dit gebeurt vooral wanneer je erg scherp puin hebt, of puin dat erg puntig is. In zulke gevallen is het beter om te kiezen voor geweven puinzakken van polypropyleen. Dit zijn zakken van zwaardere kwaliteit en ze zijn echt onscheurbaar. Wanneer scherp puin een gat in de zak prikt, zal deze door de geweven structuur niet uitscheuren. Hierdoor is het een product waar je echt op kunt bouwen. Er zijn ook special polyprop zakken met een binnenzak van LDPE. Deze zak combineert de voordelen van een polyprop puinzak, met die van een plastic variant.

Een asbestzak of een puinzak gebruiken?

Welk puin je in een puinzak kunt doen? Eigenlijk bijna alles wat je maar in een woning aan puin kunt vinden! Maar ow wee als je zomaar asbesthoudend materiaal in een puinzak doet! Hiervoor moet je namelijk speciale asbestzakken gebruiken met een A-vignet. Het A-vignet op een asbestzak geeft aan dat de verpakking asbesthoudend materiaal bevat. Zo weet iedereen dat ze voorzichtig met de inhoud van de zak om moeten gaan. Daarbij moet je asbest altijd voor de veiligheid dubbel verpakken. Let dus altijd goed op met wat voor puin je in een woning te maken hebt. Heb je twijfels? Schakel dan voor de zekerheid een asbestsaneringsbureau in. Better be safe than sorry!