Duurzaam bouwen en isoleren

0
649

Duurzame bouwmaterialen

Wanneer er tegenwoordig huizen worden gebouwd, dan wordt er vooral op gelet of de huizen die gebouwd worden milieubelastend zijn. We doen er in de praktijk alles aan om zo ecologisch mogelijk te bouwen. Dat kunnen we doen door ecologische bouwmaterialen te gebruiken. Er zijn meerdere manieren waarop woningen gebouwd kunnen worden die duurzaam zijn. Daarbij is dus de belasting voor het milieu minimaal en zijn de gebruikte producten ook niet schadelijk voor uw gezondheid. U zou de woning kunnen bouwen met een goede isolatie waarbij ook de constructie van de woning op inspeelt. Bij het bouwen zou u specifiek materialen kunnen gebruiken die duurzaam zijn. U zou bij het bouwen gebruik kunnen maken van natuursteen, gerecyclede bouwmaterialen, profielplaten en duurzame isolatiematerialen. Door deze eco materialen zorgvuldig uit te kiezen, kunt u dus bewust bouwen, zodat het bouwen niet schadelijk is voor het milieu en de mens. Het isolatiemateriaal is een belangrijk onderdeel om ecologisch te bouwen.

Het gebruik van duurzame bouwmaterialen

Het ecologisch bouwen zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. De consument zal er steeds meer op letten wat voor bouwmaterialen hij gebruikt. Ook zijn de laatste jaren de milieueisen veel strenger geworden. Daarom worden er steeds meer ecologische bouwmaterialen in de praktijk gebruikt. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de vervuiling van de natuur tot een minimum wordt beperkt.

De stenen

Voor de buiten- en binnenmuur zou u natuursteen kunnen gebruiken. Het natuursteen wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om bouwwerken mee te bouwen. Omdat er bij natuursteen geen producten aan moeten worden toegevoegd om ze klaar te maken voor het arbeidsproces, zijn ze beter voor het milieu dan gebakken stenen. Bij de gebakken stenen worden bepaalde toevoegingen gedaan die niet goed voor het milieu zijn. Natuursteen is gemakkelijk te bewerken en laat zich ook gemakkelijk hergebruiken. Daarom is natuursteen goed voor het milieu en dus ecologisch bouwen.

Gerecyclede bouwmaterialen

Wanneer we duurzaam willen bouwen, dan is het verstandig om zoveel mogelijk gerecyclede bouwmaterialen te gebruiken. Hierbij kunt u denken aan hout, maar ook aan metaal. Hout dat herwonnen is, omdat het al is gebruikt in andere panden, kunnen gewoon weer opnieuw gebruikt worden. Daarvoor hoeven er minder bomen te worden gekapt en dat is ook weer goed voor de natuur. Ook bij metaal kunnen gerecyclede materialen worden hergebruikt zoals bij aluminium, koper en ijzer.

Profielplaten

Geprofileerde metalen platen die van een coating zijn voorzien kunnen gemakkelijk hergebruikt worden. Deze platen kunnen worden gebruikt als dakplaten en wanden. Voor afscherming tegen de wind zijn ze ook geschikt. Ook voor bijvoorbeeld een tuinhuis en loods kunnen ze goed gebruikt worden. Een ander belangrijk voordeel van dergelijke platen is dat ze gemakkelijk te monteren zijn.

Gebruik van duurzame isolatiematerialen

Het gebruik van duurzame isolatiematerialen is tot op heden erg beperkt gebleven. Wanneer er gesproken wordt over duurzame isolatiematerialen, dan wordt daarmee over het algemeen bedoeld het isolatiemateriaal dat vervaardigd is van natuurlijke grondstoffen. Het imago van dit isolatiemateriaal is dat het duurzaam, maar vooral ook duur is. Er zijn een groot aantal duurzame isolatiematerialen beschikbaar. Het natuurlijke isolatiemateriaal draagt bij aan de stabiele luchtvochtigheid in de woning. Tijdens de zomer hebben de natuurlijke vezels een goed koelend vermogen en tijdens de wintermaanden houden ze warmte vast. De kosten voor het stoken wordt minder. Dat zijn dus belangrijke zaken om het milieu te sparen. Ook hebben deze materialen goede geluidsisolerende eigenschappen. De duurzame isolatiematerialen zijn gezonde vervangers voor steenwol, glaswol, PIR en PUR. Goede gezonde duurzame isolatiematerialen zijn schapenwol, vlas, gerecycled katoen, houtvezels, hennep, cellulose, kurk, leem en stro. Denk dus, voordat u uw isolatiemateriaal voor uw woning aanschaft, welke u wilt gebruiken.