Wat leveren zonnepanelen op voor mijn bedrijf?

0
524

De eerste stap naar energieneutraal

Als bedrijf je eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen en misschien zelfs nog wat verdienen aan de stroom die je terug levert is niet meer alleen weggelegd voor de grotere bedrijven die grote investeringen kunnen doen. Bedrijven van elke omvang kunnen tegenwoordig profiteren van de vele voordelen die zonnepanelen bieden. De strategische beslissing om over te gaan op zonne-energie wordt door steeds meer MKB bedrijven genomen en het is inmiddels bewezen dat de voordelen vele malen groter zijn dan de nadelen. Wij geven hier een aantal van deze belangrijkste voordelen op een rij om antwoorden te geven op de veelgestelde vragen van ondernemers, zoals “Zijn zonnepanelen de investering waard?”

Kostenbesparend

Op dit moment is de belangrijkste reden om over te stappen op zonne-energie nog steeds het besparen van kosten op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om de transitie naar zonnepanelen te zien als investering en niet als uitgave. Het rendement dat je behaalt met de investering in zonnepanelen is vaak groter dan de meeste andere investeringen. De investering is vaak in drie tot vijf jaar terug verdiend en met de levensduur van 25 tot 35 jaar van de zonnepanelen is het een simpel rekensommetje om tot de conclusie te komen dat het een goede investering is.

En naast het lange termijn rendement is er op de korte termijn al vrij snel een daling van de operationele kosten waar te nemen. De energierekening zal drastisch dalen, waarbij er in sommige gevallen zelfs helemaal geen energiekosten meer betaald hoeven worden.

Er bestaan op dit moment geen subsidies meer voor de aanschaf van zonnepanelen, maar de overheid stimuleert de investering wel met verschillende regelingen waarbij je als ondernemer extra voordelen kan krijgen als je overstapt op zonnepanelen. Denk hierbij aan de KOR regeling of de Energie-Investeringsaftrek (EIA).

Duurzaamheid

Allereerst dient een bedrijf uit zichzelf er al voor te moeten zorgen dat er zo min mogelijk CO2 uitgestoten wordt met de activiteiten die het bedrijf onderneemt. Om een bedrijfsvoering toe te passen die het milieu zo min mogelijk schade toebrengt, is tegenwoordig een morele verplichting die gelukkig meer en meer bedrijven omarmen. Daarnaast heb je met deze bedrijfsvoering een aantal bijkomende voordelen. De consument en het bedrijfsleven, en dus ook jouw afnemers, wordt namelijk steeds milieubewuster en eisen steeds vaker dat een bedrijf waar ze producten of diensten afnemen alles doet om hun CO2 voetafdruk te minimaliseren. Door over te stappen op milieuvriendelijke energiebronnen toon je aan de wereld dat jij je steentje bij wilt dragen aan het klimaat en dat je er alles aan doet om jouw uitstoot zo laag mogelijk te houden. Door nu over te stappen valt een groot concurrentie voordeel te behalen van bedrijven die dat nog niet durven of kunnen.

Onafhankelijk

Een ander mooi groot voordeel van de overstap naar zelf energie opwekken is ook dat je veel minder afhankelijk bent van fluctuerende energieprijzen van de energiemaatschappijen. Als bedrijf zijnde kan je zelfs nog overwegen om niet alleen zonnepanelen te nemen, maar ook andere alle andere mogelijkheden aanpakken om zo volledig energieneutraal te worden. Er zijn vele punten die je hierbij aan kunt pakken, waaronder de isolatie van het gebouw, geen gas meer gebruiken, warmte hergebruiken en in sommige gevallen kan er zelfs gebruik worden gemaakt van windenergie door middel van een windturbine.

Conclusie

Het moment om de eerste stap te zetten naar een energie neutrale onderneming is nu. Daarbij is het installeren van zonnepanelen een logische en makkelijk uit te voeren eerste stap. Het bespaart meteen veel kosten en het levert meteen veel goodwill op bij de afnemers.